Om oss

Vi driver Knaltens Trädgård:

Pierre kommer ursprungligen från Lyon i Frankrike, ”La Capitale de la Gastronomie”, eller gastronomins huvudstad. Hans växte upp i en familj där mat och matlagning var ett centralt och sammanbindande tema.

”När man gillar att äta gillar man att laga mat, och man letar alltid efter de bästa produkterna …. det är därför jag försöker att producera den bästa kvaliteten.”

Sonia kommer från andra sidan i Frankrike, från den vackra atlantkusten. Hennes kärlek för lokalproducerat mat och grönsaker kommer ursprungligen från hennes mormor. ”Grönsaker fanns alltid på menyn hos mormor!” Varje vecka brukade hon att gå på marknaden med mormor och välja de bästa grönsakerna efter säsong.  ” Vad har du idag för mig, Michel!” Brukade mormor fråga.

För oss, liksom för mormor, är relationen och förtroendet mellan producent och kunder av yttersta vikt. Det är därför som vi tycker om lokalproducerat mat och ekologisk.

Varför flyttade vi till Sverige?

Vi kom till Sverige och Ulricehamn för första gången 2007 att besöka gamla vänner. När vi kom hit slogs vi direkt av hur fint det var; skogen och naturen var fantastiskt vacker! Det blev tre veckor i paradiset med underbart väder, cyklande och badande.

Vi drogs till området och efter sista besöket 2011 var det mycket svårt att åka tillbaka till storstaden Lyon igen. Våra svenska vänner frågade mest på skoj; ”Men varför flyttar ni inte hit?” Det tog lite fundering, men svaret var egentligen uppenbart: ”Jo, vi flyttar hit!

Läsa en artikel om oss historia

Vad gör vi på knalten ?

På Knalten odlar vi ett 40-tal olika grönsaker för den lokala marknaden och reko-ringen i Ulricehamn och Borås. Dessutom är vi direktleverantör till ett antal lokal restauranger.

Grönsaksodlingarna är certifierat ekologiska och KRAV-märkta. I dagsläget odlar vi på ungefär ett halv hektar. Vi plöjer inte utan odlar istället i fasta bäddar. Det gör att vi kan ha en skonsam men hög avkastning på liten yta, en lång skördesäsong och dessutom arbeta med att ständigt förbättra jorden.

På gården har vi delat upp vår trädgård i 14 olika tegar sorterat efter familj; kålväxter, lökväxter, potatisfamiljen, ärtfamiljen, morötter, betor, sallad, och så vidare. Vi odlar med en växtföljd och använder gröngödsling så mycket som bara möjligt.

Sättet vi odlar på är inspirerat av en kanadensisk skola i en slags uppbyggd bädd. För att förlänga skördesäsongen använder vi oss av fiberduk över stora delar av grönsakerna. Vi odlar väldigt kompakt i jordbädden. Under täckduken blir det som ett litet växthus där värmen stannar.

När man använder odlingsytan riktigt smart ger det en sammanlagd skörd som ofta är mycket stor i förhållande till yta – ibland till och med större än vad vi från början tänkt.

Vi använder inga stora maskiner utan odlar och skördar allt för hand. Ibland tar vi hjälp av våra två arbetshästar för tyngre arbeten, och såklart verktyget bredgrep som är ett ovärderligt redskap för vår gård.